понеделник, 22 септември 2014 г.

Туршия - салата от печени белени чушки


Туршия от печени чушки с кисел привкус, която не ферментрира и не се стерилизира. Съхранява свежестта и вкуса на есенните зеленчуци и осигурява чудесно допълнение към ястия с месо. Приготвянето е лесно, въпреки че изисква доста време. 

Продукти: червени чушки, чесън, магданоз, слънчогледово олио, оцет 6%, сол.




Приготвяне:

За тази туршия са подходящи здрави, месести и добре узрели червени чушки с правилна форма. 

Чушките се изпичат на силен огън, като трябва да се следи да не прегорят. Веднага се прибират в затворен съд, за да се задушат и да се обелят лесно. Обелените чушки се почистват от дръжчиците и семето и се напластяват в наклонена тава, за да се отцедят от сока. 



След отцеждането се пускат в осолен оцет (на 1 литър оцет - около 1 каф. чашка сол) и се оставят да престоят в него 5-6 часа. Отделните чушки (или късчета) се отцеждат грижливо една по една и се потапят в олио, което предварително е било загрято и изстудено. Накрая се подреждат плътно в бурканчета, като помежду им се добавят обелени скилидки чесън и клончета магданоз. Отгоре се заливат с още от олиото, така че да се образува пласт от 1-2 см. 

Така приготвените бурканчета се затварят и се съхраняват в сухо и студено помещение или в хладилник. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...