понеделник, 22 септември 2014 г.

Лютика

Едно от най-типичните за българската кухня сезонни постни ястия, много почитано в региона на Враца, особено в комбинация с домашна пита. Може да се сервира и като салата или гарнитура. Съчетава неповторимите вкусове на печени чушки и добре узрели градински домати с чесън и магданоз. 



Продукти: чушки, домати, чесън, слънчогледово олио, сол, зелен магданоз;
Съотношението и количеството на продуктите се определя "на око" според вкуса; добре е обаче чесънът да се използва пестеливо, за да не заличи вкуса и аромата на другите зеленчуци и да предизвиква проблеми на стомаха (лютиката на снимката е приготвена от 800 гр чушки, един домат от около 150 гр, една едра скилидка чесън, 3-4 супени лъжици олио, сол на вкус);
- За лютика са подходящи домати, които не са много сочни (затова може да се използват и сортовете за консервиране като Пловдивска консерва). Ако доматите са сочни, семето се отделя и ястието се приготвя само с месестата част на плода. 



Приготвяне:

Подбират се месести червени и/или зелени чушки, които се изпичат, обелват и се почистват от дръжките и семето.

В подходящ съд (най-добре дървен) се скълцват на паста чесън и магданоз със сол. Към тях се прибавят чушките и също се скълцват добре. След това се добавя нарязан на дребно домат, като се разбърква и леко се скълцва. Към сместа се прибавят няколко лъжици олио и ако е необходимо - допълнително сол. Това е всичко. Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...