вторник, 22 януари 2013 г.

Баница с ябълки

Баница с ябълки се приготвя доста по-лесно и по-бързо от други сладкиши с ябълки, а e също толкова вкусна. 

Необходими продукти:

1. Пакет фини кори за баница
2. 4-5 едри ябълки /ако са дребнички - повече/
3. 4-5 суп. лъжици олио
4. Захар - кафява и/или бяла - около 100g /според вкуса/
5. Чаша счукани орехи
6. 3 супени лъжици канела 
7. 1/2чаена лъжичка индийско орехче
8. Чаша газирана вода

Как се приготвя:

В подходящ съд се приготвя плънката от нарязаните на дребни кубчета /или настъргани на едро ренде/ ябълки, захарта, счуканите орехчета, 2-3 от лъжиците олио и подправките - канела и индийско орехче. Сместа се разбърква, за да се смесят добре продуктите.

Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио. На дъното се подреждат 2-3 от корите /в зависимост от големината на тавата/ като се накъдрят, за да остане достатъчно въздух между тях. Така баницата се изпича добре без да се сплесква. 

Върху корите се поставя равномерно част от плънката, напръсква се с газирана вода и се покрива с нов пласт кори. Така продължаваме със следващите пластове - поставяме корите като ги накъдряме, нанасяме плънка и напръскваме с газирана вода. Повече внимание е необходимо за "тавана" на баницата. За него запазваме 2-3 от корите - колкото бяха на дъното на тавичката, а при поставянето ги накъдряме съвсем леко. Намазваме ги добре с 2 лъжици олио и напръскваме с газираната вода. С лъжичка сипваме газирана вода по ръбовете на баницата, за да не залепне за тавичката. За баницата е необходима около една чаена чаша газирана вода, а половината от нея е за ръбчетата.

Баницата се поставя в предварително загрята фурна на около 200 градуса. Така в умерено силната фурна изделието се изпича бавно и равномерно, без да загаря отгоре. След изпичане /около 30-40 min/ баницата се напръсква леко със студена вода, поръсва се с кристална захар и се покрива с кърпа или кухненска хартия да престои около половин час.

Баницата с ябълки е вкусна както топла, така и студена. Много подходящи за нея, а и за всички баници, са стъклените тавички. В тях много добре се вижда как се изпича баницата и кога вече е готова. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...