Ястието е подходящо както за зимата, така и за пролетта. Включва разнообразни продукти, в които присъства целият спектър от основни хранителни вещества - протеини, въглехидрати, мазнини /растителни и животински/, допълнени от чесън и ароматни подправки.
Необходими продукти:
1. Свинско месо - подходящо е нетлъстото месо, например свински бут - в желаното количество, напр. 1кг;
2. Гъби кладница - напр. около 400 гр;
3. Бял ориз - количество според желанието, напр. около 200 гр.;
4. Слънчогледово олио или зехтин - 6-7 супени лъжици;
5. Краве масло - парче колкото орех;
6. Чесън - няколко скилидки или няколко стръка зелен чесън;
7. Подправки - връзка пресен магданоз, сол, черен пипер, сушен риган, мащерка и копър, по желание - дафинов лист и 1-2 щипки мента.
Как се приготвя:
Ястието се приготвя в ниска или средно висока тенджера, изцяло на котлона. Първо задушаваме месото /без да нарязваме предварително/ във вода, която почти да го покрива и няколко лъжици зехтин или олио. По време на задушаването овкусяваме със сол и черен пипер, а по желание пускаме 1-2 дафинови листа. Когато месото започне да омеква, го изваждаме.
Във врящия бульон добавяме ориза и нарязаните на едро гъбки/ като първо изваждаме дафиновите листа/ и ги оставяме на къкрят на слаб огън. Ако е необходимо добавяме сол и/или гореща вода. Пускаме бучка масло и овкусяваме със сушените зелени подправки - риган, мащерка, копър, 1-2 щипки мента. Може да добавим нарязаните стъбълца от връзката пресен магданоз. Месото, което сме извадили, нарязваме на филийки и го връщаме във врящото ястие. Оставяме ястието да доври като от време на време го разбъркваме. Оризът трябва за поеме голяма част от водата, да отдели нишесте и да се получи гладък сос, в който са потопени гъбите и месото. Затова съобразяваме количеството на бульона спрямо ориза - не бива да има много течност, за да не се получи воднисто ястие, нито пък течността изцяло да бъде погълната от ориза.
След като отстраним ястието от котлона добавяме нарязаните на ситно магданоз и зелен чесън /или няколко скълцани чеснови скилидки/. Ястието може да се хапва както топло, така и студено.
И червеното, и бялото вино са подходящо допълнение. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар