четвъртък, 21 март 2013 г.

Супа от гъби по планинарски

Недалеч от Калофер




Супата се приготвя много лесно, но пък е изключително ароматна, пикантна и същевременно "лека" за стомаха. Вкусът се определя от гъбите   /печурките са идеални/ и букет подправки. Добре е да бъде поне леко подлютена.  Характерно е, че не съдържа лук - лукът /дори и да не е пържен/ "потиска" вкуса на гъбите. 


Количеството на всички продукти може силно да варира, според желанието, вкусовете и наличностите. Затова не са посочени никакви грамове и бройки, а само необходимите продукти:



1. Гъби - печурките са отличен избор, добър вариант е и смес от кладница и печурка или други комбинации;
2. Зехтин или слънчогледово олио;
3. Сушени люти чушлета/чили/ или лют червен пипер;
4. Моркови;
5. Според предпочитанията - корен целина, магданоз или пащърнак/може и сушен/;
6. Подправки - сол, риган, мащерка, копър, мента, стъбълцата от пресен магданоз.
7. По желание - може да се добавят и картофи.

Как се приготвя:

Във врящата вода прибавяме сол, зехтин или слънчогледово олио и нарязаните на едри ивички гъби. Добавяме кубчета от предпочитания корен/пащърнак, магданоз или целина/, моркови и няколко люти чушлета   /цели или счукани/ или лют червен пипер. Подправяме със сушените риган, мащерка, копър и 1-2 щипки мента. Може да добавим и нарязаните стъбълца от връзка магданоз. Ако искаме супата да е по-гъста може да сложим и картофи - прибавяме ги около 15 минути след гъбите, тъй като се сваряват по-бързо. Това е всичко. Оставяме супата на котлона до окончателното сваряване на продуктите. 
Гъбената супа по планинарски се сервира гореща, може допълнително да се подправи с оцет. Много подходяща е за страдащите от настинка :) Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...