неделя, 31 март 2013 г.

Тутманик

Много добре познато изделие, което преди години беше част от асортимента на всички закусвални. Сега веригите за бързо хранене на много места изместиха баничарниците и пекарните, а да се намери тутманик не е толкова лесно. Може да се направи успешно и в домашни условия, но както повечето класически хлебни изделия изисква време.


Ето и необходимите продукти:

1. Бяло брашно - 700 гр;
2. Пресувана/прясна/ мая - 27 гр;
3. Сол - 10 гр;
4. Свинска мас или краве масло - 100 гр;
5. Яйца - необходими са 2 големи яйца, като половин яйце е за намазване;
6. Сирене - 250 гр;
7. Слънчогледово олио - 80 гр за тестото и още малко за намазване на тавата и на изделието преди изпичане.

-посочените количества продукти са за 14 парченца по 100 гр;

Подробност: Малките червени частици, които се виждат на снимките на тутманика, са парченца люта чушка. Лютата добавка се съчетава отлично с вкуса на тутманика и е прeпоръчителна за любителите на експериментите:)

Как се приготвя:

1. Приготвяне на тестото: От пресятото брашно, маята, солта и леко затоплена вода /28-29 градуса/ замесваме хлебно тесто. Добавяме толкова вода, колкото поеме, за да стане средно твърдо. Измесваме тестото  и го оставяме  за: 

2. Първо втасване 40 до 60 минути, покрито с найлон и завито с кърпа. Тестото трябва да увеличи обема си около 2 пъти, но да остане еластично. Брашната с подобрители втасват по-бързо.


3. Приготвяне на пълнежа: Натрошеното сирене, яйцата/от тях отделяме 1/2 от едното за намазване/, олиото и маста/или размекнато масло/ смесваме до пълно хомогенизиране. Прибавяме сместа в "кладенче" в средата на втасалото тесто и омесваме - с пръсти и нагоре.

Подробност: Тестото, смесено с пълнежа изглежда отчайващо:) в началото, но това не бива да ви демотивира. Целта е пълнежът да се разпредели равномерно, а понататък нещата се подобряват.

В показаното на снимката тесто пълнежът, вместо с олио е приготвен със същото количество квасена сметана. При този вариант тутманикът също става вкусен, но тестото се обработва по-трудно.

4. Второ втасване: Омесеното тесто с пълнежа се оставя 30-40 минути за второ втасване.
5. Формиране: След междинното втасване тестото се прехвърля в обилно намазана с олио тава, оформя се така, че да заеме цялата тава като питка. Оставя се да престои 7-10 минути, намазва се с олио и се нарязва с остър нож на триъгълни или правоъгълни парчета. Следва:
6. Окончателно втасване: 30-40 минути. След това тутманикът се намазва леко с част от разбитото яйце, отделена в началото.

Изпича се при 200-220 градуса. След като го извадим от печката може да го намажем с краве масло. След това го покриваме с кухненска хартия и кърпа, за да стане мек и пухкав.
Комбинира се най-добре с кисело мляко и е най-вкусен топъл. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...