събота, 23 февруари 2013 г.

Козунак с ябълкова плънка

Козунакът е по рецепта на Добринка Петкова от Мездра. Вкусен и ароматен, с атрактивна форма, много подходящ за Великден. За приготвяне са необходими около 4 часа / в т.ч. времето за втасване е около 2 часа/. Формира се като отделни кифлички /"Рози"/. "Звездата" на рецептата е плънката от прясно мляко, мак, захар и ябълки / или стафиди/.





Необходими продукти:

За приготвяне на тестото:
1. 130 гр прясно мляко;
2. 50 гр краве масло;
3. 80-90 гр захар;
4. 1/2 от кубче прясна мая /около 20 гр/ или пакетче суха мая;
5. 1/2 чаена лъжичка сол;
6. 2 яйца;
7. Бяло брашно - колкото е необходимо, за да се замеси меко тесто /около 500 гр или повече/;
- може да се и добави ванилия;

За плънката:
1. 100-150 гр прясно мляко;
2. 20-30 гр мак;
3. 50-100 гр орехи/или бадеми/;
4. 50-80 гр захар - по-добре кафява;
5. 1-2 ябълки;

Подробност: Вместо с ябълки козунакът може да се приготви успешно и със стафиди.

Как се приготвя:

Тестото: Млякото загряваме и към него добавяме кравето масло и захарта като бъркаме, за да се разтопят. Отделяме един жълтък /за глазиране преди печене/, а другата част от яйцата разбиваме и прибавяме към млякото. Пресяваме 2 водни чаши     /около 400 гр/ брашно. В него натрошаваме маята и оформяме "кладенче", в което сипваме млечно-яйчената смес. Млякото трябва да е леко топло, но не горещо. Може да добавим и ванилия. Замесва се като се добавя достатъчно брашно, за да се получи меко тесто. Ако тестото стане твърдо добавяме хладка вода - лъжица по лъжица, докато постигнем желаната консистенция. 

Месим тестото, след което го оставяме да втаса час и половина, завито с найлон и покрито с кърпа.



Ябълковата плънка:  Счуканите орехи/бадеми/ и мака пускаме във врящото мляко. Оставяме ги да се варят 5-10 минути и добавяме захарта. Количеството на захарта е според личния вкус, но ако е кафява количеството трябва да бъде по-голямо/ бялата захар е почти 100% захароза, а кафявата съдържа и много други вещества, затова подслажда по-слабо/.
Една по-малка или половин от едра ябълка нарязваме на дребни кубчета и добавяме към млякото с мак и захар. Разбъркваме и отнемаме от котлона.
Получената плънка трябва да е гъста, а не течна, така че съобразяваме количеството и съотношението на продуктите. Сместа за плънката оставяме да се охлади.

Формиране: Втасалото тесто разделяме на 5-7 топки. От всяка разточваме овална кора. Нанасяме съответстваща част от плънката и завиваме на руло. Няколко резенчета от ябълката нареждаме върху рулото и завиваме като охлюв. Така оформяме кифлички от всички топки и ги нареждаме в подходяща намаслена тавичка на малко разстояние една от друга. Ако резенчетата ябълка във вътрешността на кифличките са твърде много може  да се затрудни изпичането на средината. Затова ако искаме да има повечко ябълки, може да наредим в центъра на "охлювите" нарязани кубчета ябълка. Така формирания козунак оставяме да втаса около половин час преди печене.
Печене:   Козунака глазираме с разбития жълтък и поръсваме със захар.
Пече се при около 200 градуса за около 30-35 минути. Готовият козунак е добре да се извади от тавата и да се остави да изстива върху скара.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...