Необходими продукти:
-за тестото:
- 3 водни чаши бяло брашно/около 600-700 гр /;
- една непълна чаша кисело мляко;
- 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 и 1/2 чаена лъжичка захар;
- 1/3 от кубчето прясна мая или пакетче суха мая;
-за пълнеж:
- сирене и 2-3 лъжици катък или сирене и 1 яйце /количеството на сиренето е според желанието, напр. 150 гр/
-краве масло /колкото орех/ за намазване.
Как се приготвя:
Брашното се пресява, в него се натрошава маята и се добавя солта и захарта. В киселото мляко се разтваря содата и се оставя няколко минути. В брашното се прави "кладенче", в което се сипва млякото и се замесва тестото. Подробност: Добре е тестото да се замеси меко. Затова ако е необходимо добавяме хладка вода.
След измесването / месим най-малко 150 пъти :) / тестото се разделя на 5 части, от които се оформят питки. Те се намазват обилно с масло, смесено с брашно, нареждат се една върху друга и се оставят да престоят около 15 минути, завити с найлон и покрити с кърпа.
Приготвяме пълнежа от разбито яйце и сирене в количество според вкуса. Баницата може да се приготви и с пълнеж само от сирене или както е в описания случай - от сирене и няколко лъжици катък. Количеството на сиренето е по вкус.
След като престоят питките се разточват заедно като дебела кора. Върху нея се слага пълнежа и се завива като саламче. Това "саламче" се разтегля като се вдига първо за единия, а след това и за другия край и едновременно се усуква. Така разтегленото и усукано "саламче" разполагаме в подходяща форма в намазана с масло тавичка. В описания вариант баницата е във формата на буквата S, тъй като използваната тава е елипсовидна, но са възможни много разнообразни форми.
Баницата не се завива стегнато - трябва да има достатъчно място, за да увеличи обема си при втасване.
Преди печене оформената баница се оставя да втаса около 30 минути.
Изпича се в предварително загрята фурна при около 220 гр до златисто.
Подробност: За да е сполучлива баницата тестото трябва да бъде еластично и да има способността да се разтегля добре. Затова подходящото брашно трябва да бъде качествено и да съдържа достатъчно глутен. Брашната с ниско съдържание на глутен /като тези за кексове и сладкиши/ не са подходящи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар