сряда, 13 февруари 2013 г.

Баница "Ива"

Пухкава вита баница с мая и пълнеж от сирене. За успешно приготвяне е необходим известен опит и качествено брашно.



Необходими продукти:

-за тестото: 
- 3 водни чаши бяло брашно/около 600-700 гр /; 
- една непълна чаша кисело мляко;
- 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат; 
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1 и 1/2 чаена лъжичка захар;
- 1/3 от кубчето прясна мая или пакетче суха мая;
-за пълнеж: 
- сирене и 2-3 лъжици катък или сирене и 1 яйце /количеството на сиренето е според желанието, напр. 150 гр/
-краве масло /колкото орех/ за намазване.

Как се приготвя:

Брашното се пресява, в него се натрошава маята и се добавя солта и захарта. В киселото мляко се разтваря содата и се оставя няколко минути. В брашното се прави "кладенче", в което се сипва млякото и се замесва тестото. Подробност: Добре е тестото да се замеси меко. Затова ако е необходимо добавяме хладка вода.
След измесването / месим най-малко 150 пъти :) / тестото се разделя на 5 части, от които се оформят питки. Те се намазват обилно с масло, смесено с брашно, нареждат се една върху друга и се оставят да престоят около 15 минути, завити с найлон и покрити с кърпа. 
Приготвяме пълнежа от разбито яйце и сирене в количество според вкуса. Баницата може да се приготви и с пълнеж само от сирене или както е в описания случай - от сирене и няколко лъжици катък. Количеството на сиренето е по вкус.

След като престоят питките се разточват заедно като дебела кора. Върху нея се слага пълнежа и се завива като саламче. Това "саламче" се разтегля като се вдига първо за единия, а след това и за другия край и едновременно се усуква. Така разтегленото и усукано "саламче" разполагаме в подходяща форма в намазана с масло тавичка. В описания вариант баницата е във формата на буквата S, тъй като използваната тава е елипсовидна, но са възможни много разнообразни форми. 
Баницата не се завива стегнато - трябва да има достатъчно място, за да увеличи обема си при втасване.
Преди печене оформената баница се оставя да втаса около 30 минути.
Изпича се в предварително загрята фурна при около 220 гр до златисто.

Подробност: За да е сполучлива баницата тестото трябва да бъде еластично и да има способността да се разтегля добре. Затова подходящото брашно трябва да бъде качествено и да съдържа достатъчно глутен. Брашната с ниско съдържание на глутен  /като тези за кексове и сладкиши/ не са подходящи.


След като извадим баницата от фурната леко я напръскваме със студена вода, намазваме я с краве масло и я завиваме с кухненска хартия и кърпа, за да стане мека и пухкава. След около 20-тина минути обаче е добре да я извадим от тавата, за да не се навлажни и я завиваме с кърпа. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...