Гювечетата се приготвят с пилешко месо, ориз, гъби и зеленчуци. "Зимни" са заради използването на консервирани продукти - сушени зеленчуци и стерилизирани гъби. Разбира се, могат да се приготвят успешно и с пресни зеленчуци, но вкусът ще е по-различен.
Необходими продукти:
1. Пилешко филе - количеството е според броя на желаните порции - напр. по 1/2 от пилешките гърди за всяко гювече: в случая - за четири гювечета - 2 бр. пилешки гърди, които са около 900 гр;
2. Чаша бял ориз;
3. Малко бурканче/250-300 гр/ стерилизирани гъби - кладница, печурки или микс;
4. Зехтин;
5. Сушени зеленчуци /обичайният състав е: моркови, чушки, лук, пащърнак, чесън, магданоз/;
6. Сушени домати;
7. Подправки: сол, естрагон /тарос/, черен пипер, пресен магданоз.
Как се приготвя:
Пилешките гърди се пускат във вряща вода, в която сме сипали зехтин, сол, естрагон и черен пипер. Водата не бива да е много, достатъчно е да покрива филето - целта е полученият бульон да е в съотношение приблизително 1: 4 и 1/2 с ориза. Тъй като оризът ще се задушава в този бульон, зехтин може да сипем по-обилно. Естрагонът се добавя по вкус и обикновено е около една чаена лъжичка /суха подправка/ - все пак, добре е да е достатъчно, за да ароматизира месото, но не и бульонът да се превърне в билков чай.
След като месото е вряло около 20 минути го изваждаме, а към бульона добавяме ориза и няколко супени лъжици от сушените зеленчуци. Ако е необходимо добавяме още сол и черен пипер и задушаваме около 15-20 минути на слаб огън. След това прибавяме стерилизираните гъби /без течността и подправките в нея/ и сваляме от котлона.
Месото нарязваме на ивички и го разпределяме в гювечетата. Допълваме ги с бульона с ориз и гъби. Най-отгоре нареждаме по 3-4 парченца сушени домати, които натискаме леко, за да ги залее булонът.
Така приготвените гювечета запичаме в предварително загрята фурна. Не е необходимо да се пекат дълго.
След като извадим гювечетата ги поръсваме обилно с пресен магданоз.
И бялото, и червеното вино са подходящо допълнение. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар