четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Шкембе - чорба

Вариант на една от най-популярните супи от субпродукти със застройка от кисело мляко.
Необходими продукти:

1. Шкембе - агнешко, овче, телешко - сурово или варено - в количество според желанието - напр. 600 гр - 1 кг;
2. Краве масло - около 50 гр;
3. 1/2 кофичка кисело мляко;
4. 6-7 филийки сухар /около 100 гр/;
5. Чесън;
6. Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, чили /или лют пипер/;
- по желание: глава кромид лук.



Как се приготвя:

Шкембето се измива грижливо със сол и където е необходимо се остъргва. Поставяме го в тенджера или гювеч и заливаме със студена вода. Добавяме черен пипер на зърна, малко сол и по желание - глава лук, срязана на четири. В повечето рецепти шкембето се препоръчва да се вари без сол, която се добавя в края на приготвянето. По мои наблюдения обаче, шкембето не се сварява по-трудно и става по-вкусно, ако е вряло със солта. 

Тенджерата поставяме на котлона (а ако е гювеч може и във фурната) и оставяме да се вари на умерен огън докато започне да омеква. Обикновено е необходимо доста време: за овче шкембе напр. около 2-3 часа на котлона или 3 часа във фурната. (Ако използваме тенджера под налягане времето значително се съкращава). Свареното шкембе изваждаме и нарязваме, а бульона - прецеждаме. Ако бульонът е твърде малко - добавяме гореща вода.

Всички тези действия се спестяват ако шкембето е предварително сварено и нарязано. Обикновено се предлага варено телешко шкембе, което е замразено. За да приготвим чорбата го поставяме във вряща подсолена вода. 

След това разтопяваме маслото. В сгорещеното масло разтваряме червен пипер на вкус (около 1 супена лъжица). Внимаваме пиперът да не загори. 
Прецеденият бульон, в който е нарязаното шкембе, връщаме на котлона и добавяме маслото с червения пипер. Добавяме млян черен пипер и ако е необходимо - сол. Варим супата още около 15 минути. 

Веднага след свалянето от огъня прибавяме застройката, която приготвяме от чаша кисело мляко и счуканите като галета сухари. Преди консумация шкембе-чорбата се подправя с чесън (скълцана скилидка или сушен гранулиран) и чили (или лют червен пипер) - според индивидуалния вкус. 

Любителите на лютия вкус може да добавят чилито заедно с маслото и червения пипер - капсаицинът (лютото вещество) се разтваря в мазнина и така супата се овкусява добре. При застройка с кисело мляко не е нужно да се добавя оцет. Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...