Милинките са едни от любимите хлебни изделия, които са подходящи за закуска в комбинация с месни произведения, кисело мляко/айрян/, плодови конфитюри, мед. Предлагат се от хлебопекарните, но може да ги приготвим успешно и вкъщи, когато разполагаме с повече време.
Необходими продукти / за 16 броя по 100 гр/:
1. Бяло брашно - 800 гр;
2. Пресувана /прясна/ мая - 16 гр;
3. Сол - 16 гр;
4. Краве масло - 190 гр;
5. Слънчогледово олио /зехтин/ - 40 гр;
6. Сирене - 200 гр;
7. 1 малко яйце.
Как се приготвят:
Приготвяне на тестото:
Пресяваме брашното и отделяме 70 гр за заливката на милинките.
Към останалото брашно, маята, размита с малко хладка вода, солта и 40 гр от маслото добавяме постепенно хладка вода / с температура около 30 градуса/ до получаването на тесто със среднотвърда консистенция. След като измесим тестото добре, го оставяме да втаса около 40 до 60 минути, завито с найлон и покрито с кърпа. След около 20 минути след началото на втасването измесваме за около минута. Подробност: Следим при втасването тестото да увеличи обема си около 2 пъти, но не бива да се допуска превтасване. Тестото трябва да е еластично и при лек натиск да възстановява формата си, а не да се образува дупка.
Формиране:
От втасалото тесто оформяме фитил, който разделяме на 16 парчета. От тях оформяме топчета, от които изтегляме фитили като започнем от първото окръглено топче. Единият край на фитилите трябва да е по-тънък.
Отделно смесваме по 40 гр олио и краве масло и леко загряваме, за да се разтопи маслото. Оставяме сместа леко да се охлади. След това с нея намазваме обилно тестените фитили. Всеки от тях завиваме като черупката на охлюв. Започваме навиването около по-дебелия край, а по-тънкия край скриваме под спиралата.
Така формираните милинки нареждаме в обилно намаслена тава, плътно една до друга, така че да заемат целия обем на съда. Оставяме за окончателно втасване около 30-40 минути. По средата на втасването гарнираме милинките с натрошеното сирене, което "набождаме" по повърхността им.
Приготвяне на заливката:
Заливката е гладка каша от разбитото яйце, останалото краве масло/около 110 гр/, отделеното в началото брашно /70 гр/ и студена вода. Съотношението на брашното и водата е 1:1. Заливката сипваме върху втасалите милинки преди изпичане.
Подробност: Течната част /водата, разбитото яйце, разтопеното масло/ се прибавят към брашното, за да се получи гладка каша.
Изпичане:
Изпичаме в предварително загрята фурна при 220-240 градуса до златисто-кафяво. Милинките се комбинират успешно с шарена сол, колбаси, кисело мляко или плодови конфитюри и мед. Добър апетит!
събота, 9 март 2013 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар