събота, 9 март 2013 г.

Софийски милинки

Милинките са едни от любимите хлебни изделия, които са подходящи за закуска в комбинация с месни произведения, кисело мляко/айрян/, плодови конфитюри, мед. Предлагат се от хлебопекарните, но може да ги приготвим успешно и вкъщи, когато разполагаме с повече време. 

Необходими продукти / за 16 броя по 100 гр/:

1. Бяло брашно - 800 гр;
2. Пресувана /прясна/ мая - 16 гр;
3. Сол - 16 гр;
4. Краве масло - 190 гр;
5. Слънчогледово олио /зехтин/ - 40 гр;
6. Сирене - 200 гр;
7. 1 малко яйце.

Как се приготвят:

Приготвяне на тестото: 
Пресяваме брашното и отделяме 70 гр за заливката на милинките. 
Към останалото брашно, маята, размита с малко хладка вода, солта и 40 гр от маслото добавяме постепенно хладка вода / с температура около 30 градуса/ до получаването на тесто със среднотвърда консистенция. След като измесим тестото добре, го оставяме да втаса около 40 до 60 минути, завито с найлон и покрито с кърпа. След около 20 минути след началото на втасването измесваме за около минута. Подробност: Следим при втасването тестото да увеличи обема си около 2 пъти, но не бива да се допуска превтасване. Тестото трябва да е еластично и при лек натиск да възстановява формата си, а не да се образува дупка.
Формиране:
От втасалото тесто оформяме фитил, който разделяме на 16 парчета. От тях оформяме топчета, от които изтегляме фитили  като започнем от първото окръглено топче. Единият край на фитилите трябва да е по-тънък. 
Отделно смесваме по 40 гр олио и краве масло и леко загряваме, за да се разтопи маслото. Оставяме сместа леко да се охлади. След това с нея намазваме обилно тестените фитили. Всеки от тях завиваме като черупката на охлюв. Започваме навиването около по-дебелия край, а по-тънкия край скриваме под спиралата. 
Така формираните милинки нареждаме в обилно намаслена тава, плътно една до друга, така че да заемат целия обем на съда. Оставяме за окончателно втасване около 30-40 минути. По средата на втасването гарнираме милинките с натрошеното сирене, което "набождаме" по повърхността им. 

Приготвяне на заливката:
Заливката е гладка каша от разбитото яйце, останалото краве масло/около 110 гр/, отделеното в началото брашно /70 гр/ и студена вода. Съотношението на брашното и водата е 1:1. Заливката сипваме върху втасалите милинки преди изпичане.
Подробност: Течната част /водата, разбитото яйце, разтопеното масло/ се прибавят към брашното, за да се получи гладка каша.

Изпичане:
Изпичаме в предварително загрята фурна при 220-240 градуса  до златисто-кафяво.  Милинките се комбинират успешно с шарена сол, колбаси, кисело мляко или плодови конфитюри и мед. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...