вторник, 14 май 2013 г.

Магданозена супа с грисови топчета

Пикантна супа без месо, особено подходяща за пролетта и лятото. Подобни супи често се приготвят с популярни листни зеленчуци като спанак, лапад или коприва, но магданозът има чудесен вкус и високо съдържание на вит.С, което го прави подходящ за използване не само като подправка, но и като основен продукт. Топчетата в супата са от пшеничен грис и яйчен жълтък.



Необходими продукти:

1. Магданоз - 2 средно големи връзки;
2. Слънчогледово олио или зехтин - около 5  супени лъжици;
3. Пшенично брашно - 1 препълнена супена лъжица;
4. Пшеничен грис - около 50-60 гр;
5. Зелен чесън - 1-2 стръка;
6. 2 яйчени жълтъка;
7. Бяло саламурено сирене и/или кисело мляко - на вкус: напр. по 100 - 200 гр;
8. Подправки: сол, черен пипер, по желание - люто чушле;
9. Орехи - на вкус, напр. 50 или 100 гр.

Как се приготвя:

В малък съд /2-3 литра/ с вряща вода добавяме сол, 2 лъжици слънчогледово олио или зехтин, нарязаните връзки магданоз и стрък зелен чесън. Отделно разбиваме 2 жълтъка и към тях прибавяме пшеничен грис, така че да се получи гъста пластична маса. Овкусяваме я със сол и черен пипер и оформяме от нея малки топчета, които пускаме във врящата супа. Може да добавим и 1-2 люти чушлета. Когато грисовите топчета се сварят /обикновено около 15 минути са достатъчни/ добавяме 1 лъжица брашно, леко запържено с 3 лъжици олио или зехтин. Оставяме супата да доври на слаб огън още 7-8 минути. След сваляне от котлона добавяме черен пипер, натрошено сирене и/или кисело мляко на вкус, както и счуканите орехи.
Подходящо допълнение към тази супа са препечените филийки със студенопресуван зехтин и средиземноморски подправки или шарена сол, както и червени или бели вина. Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...