Пикантна супа без месо, особено подходяща за пролетта и лятото. Подобни супи често се приготвят с популярни листни зеленчуци като спанак, лапад или коприва, но магданозът има чудесен вкус и високо съдържание на вит.С, което го прави подходящ за използване не само като подправка, но и като основен продукт. Топчетата в супата са от пшеничен грис и яйчен жълтък.
Необходими продукти:
1. Магданоз - 2 средно големи връзки;
2. Слънчогледово олио или зехтин - около 5 супени лъжици;
3. Пшенично брашно - 1 препълнена супена лъжица;
4. Пшеничен грис - около 50-60 гр;
5. Зелен чесън - 1-2 стръка;
6. 2 яйчени жълтъка;
7. Бяло саламурено сирене и/или кисело мляко - на вкус: напр. по 100 - 200 гр;
8. Подправки: сол, черен пипер, по желание - люто чушле;
9. Орехи - на вкус, напр. 50 или 100 гр.
Как се приготвя:
В малък съд /2-3 литра/ с вряща вода добавяме сол, 2 лъжици слънчогледово олио или зехтин, нарязаните връзки магданоз и стрък зелен чесън. Отделно разбиваме 2 жълтъка и към тях прибавяме пшеничен грис, така че да се получи гъста пластична маса. Овкусяваме я със сол и черен пипер и оформяме от нея малки топчета, които пускаме във врящата супа. Може да добавим и 1-2 люти чушлета. Когато грисовите топчета се сварят /обикновено около 15 минути са достатъчни/ добавяме 1 лъжица брашно, леко запържено с 3 лъжици олио или зехтин. Оставяме супата да доври на слаб огън още 7-8 минути. След сваляне от котлона добавяме черен пипер, натрошено сирене и/или кисело мляко на вкус, както и счуканите орехи.
Подходящо допълнение към тази супа са препечените филийки със студенопресуван зехтин и средиземноморски подправки или шарена сол, както и червени или бели вина. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
Няма коментари:
Публикуване на коментар