вторник, 14 май 2013 г.

Сироп от черен бъз


Домашният сироп от черен бъз /най-често наричан свирчовина, лат. Sambucus nigra/ беше много популярен и често приготвян преди 20-30 години, но газираните безалкохолни напитки почти изцяло изместиха домашните сиропи. През май, когато черният бъз цъфти, е най-подходящото време за припомняне на рецептата на този разхладителен и полезен сироп, който е с отличен вкус. 
черен бъз/свирчовина/, лат. Sambucus nigra
Черният бъз е листопаден храст или ниско дърво, което е разпространено в цялата страна. Цъфти от април до юни. Цветовете са жълтеникаво-бели, събрани в щитовидни съцветия, които достигат до 20-тина см в диаметър. Черният бъз е техническо, декоративно, медоносно и лечебно растение, което широко се използва от народната медицина при заболявания на дихателната система и бъбреците. В цветовете се съдържат вещества с изразено диуретично действие.



Необходими продукти/за 4 литра/:
1. 4-5 цвята от черен бъз (Sambucus nigra);
2. Лимони - 1 и 1/3;
3. Захар - 600 гр; 
4. Лимонена киселина /лимонтузу/ - 1/3 от пакетче от 10 гр.

Приготвяне:
В подходящ стъклен или емайлиран съд се наливат 4 литра студена вода, в която се поставят захарта, лимонената киселина, цветовете /не е необходимо да се нарязват или накъсват/ и нарязаният на дребно лимон. Продуктите се разбъркват с дървена лъжица. Съдът се затваря с капак и се оставя да престои 24 часа, като през това време неколкократно се разбърква. След това сиропът се прецежда и е готов за консумация. Съхранява се на студено. Може да се разреди с газирана вода и се получава много приятна и силно разхладителна лимонада. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...