понеделник, 20 май 2013 г.

Свинско/агнешко/ с пресен лук

Популярно ястие, което най-често се приготвя през пролетта с агнешко месо, но става вкусно и със свинско. Съотношението и количеството на  продуктите е "на око", според индивидуалния вкус, като например:



1. Свинско или агнешко месо - около 800-1000гр, подходящо е среднотлъстото свинско месо/напр. св. гърди или плешка/ или агнешка плешка от предната част;
2. Слънчогледово олио - около 50-60 гр;
3. Бяло сухо вино - около 60-100 мл;
4. 3 връзки зелен лук;
5. 1 връзка зелен чесън;
6. Стерилизирани гъби - бурканче напр. от 250 гр;
7. Пшенично брашно - 5-6 суп. лъжици;
8. Подправки - сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, мащерка, пресен магданоз.


Как се приготвя:

Изпържваме месото за около 15-тина минути. След това към него добавяме нарязания лук и чесън, малко сол и оставяме на умерен огън още 10-тина минути. Прибавяме червен пипер, разбъркваме и заливаме с гореща вода в количество в зависимост от количеството сос, което искаме да получим. След като ястието заври добавяме подправките - черен пипер, джоджен, мащерка, още сол на вкус и бялото вино. Оставяме на умерен огън около 20 минути, след което добавяме стерилизираните гъби. След малко прибавяме 5-6 суп. лъжици брашно, размито с маринатата от гъбите. Ако сосът е рядък, количеството на брашното може да се увеличи. Вместо брашно може да се използва счукан като галета сухар. Оставяме ястието да доври още 10-15 минути. Преди сваляне от огъня поръсваме с пресен магданоз. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...