Популярно ястие, което най-често се приготвя през пролетта с агнешко месо, но става вкусно и със свинско. Съотношението и количеството на продуктите е "на око", според индивидуалния вкус, като например:
1. Свинско или агнешко месо - около 800-1000гр, подходящо е среднотлъстото свинско месо/напр. св. гърди или плешка/ или агнешка плешка от предната част;
2. Слънчогледово олио - около 50-60 гр;
3. Бяло сухо вино - около 60-100 мл;
4. 3 връзки зелен лук;
5. 1 връзка зелен чесън;
6. Стерилизирани гъби - бурканче напр. от 250 гр;
7. Пшенично брашно - 5-6 суп. лъжици;
8. Подправки - сол, черен пипер, червен пипер, джоджен, мащерка, пресен магданоз.
Как се приготвя:
Изпържваме месото за около 15-тина минути. След това към него добавяме нарязания лук и чесън, малко сол и оставяме на умерен огън още 10-тина минути. Прибавяме червен пипер, разбъркваме и заливаме с гореща вода в количество в зависимост от количеството сос, което искаме да получим. След като ястието заври добавяме подправките - черен пипер, джоджен, мащерка, още сол на вкус и бялото вино. Оставяме на умерен огън около 20 минути, след което добавяме стерилизираните гъби. След малко прибавяме 5-6 суп. лъжици брашно, размито с маринатата от гъбите. Ако сосът е рядък, количеството на брашното може да се увеличи. Вместо брашно може да се използва счукан като галета сухар. Оставяме ястието да доври още 10-15 минути. Преди сваляне от огъня поръсваме с пресен магданоз. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар