Плевенските питки са класически закуски със сирене, които се съчетават отлично с кисело и прясно мляко, чай, конфитюри, шарена сол, различни месни произведения и дори вина.
Продукти/ за 10 бр по 180 гр/:
1. Бяло брашно/тип 500/ - 1 200 гр;
2. Сол - 14 гр;
3. Пресувана/прясна/ мая - 23 гр;
4. Слънчогледово олио - 30 гр;
5. Кисело мляко - 200 гр;
6. Бяло саламурено сирене - 250 гр;
7. Яйца - 2 бр.
Приготвяне:
Брашното се пресява и към него се добавят солта, маята, размита с малко хладка вода, олиото и киселото мляко. Замесва се среднотвърдо тесто и ако е необходимо се добавя допълнително малко мляко или хладка вода. Тестото се измесва добре и се оставя за първо втасване от 80-100 минути - завито с найлон и покрито с кърпа.
Пълнежът се приготвя от натрошеното сирене и яйцата, като малка част от тях се оставя за намазване на питките преди изпичане.
След втасването тестото се разделя на 10 къса, които се окръглят и се разточват във формата на питка с дебелина около 1.5 см. В средата на всяка питка се поставя пълнеж и тя се прегъва на две, като краищата се притискат добре.
Така оформените изделия се подреждат в намазана с олио тава и се оставят за окончателно втасване - около 30-40 минути.
Питките се глазират с разбито с малко вода яйце и се изпичат за 15-20 минути в предварително загрята фурна при около 220-230 градуса.
След изваждането от печката горещите питки може да се намажат с краве масло.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар