четвъртък, 31 юли 2014 г.

Пиле с ориз :)


Типично за българската кухня ястие, добре известно на всички и любимо за мнозина. Съществуват различни варианти за приготвянето му. Тук ви предлагам един от тях, за който е характерен наситеният цвят на червения пипер и свежият аромат на мащерка и риган. Ястието става най-вкусно, когато е поне леко подлютено. 






Необходими продукти:

1. Пилешко месо - 1 -1.5 кг разфасовки или цяло пиле;
2. 250-300 гр ориз;
3. Зеленчуци: 1 глава кромид лук, 1-2 моркова, 1-2 чушки, по желание - 1 средно голям домат /свежите зеленчуци могат да бъдат заменени изцяло или частично от сушени /;
4. Слънчогледово олио - две кафени чашки - около 100-120 гр;
5. Подправки: сол, сладък и лют червен пипер, черен пипер, риган, мащерка, пресен магданоз.
6. По желание  - гъби - пресните печурки са идеални - 200 - 400 гр.

Приготвяне:

Порциите пилешко месо се подреждат в тавичка, заливат се с половината от олиото, овкусяват се със сол и черен пипер и се поставят в загрята фурна да се запекат.
През това време другата половина от олиото се загрява на котлона и в него се пуска ориза да се запържи за няколко минути, заедно със ситно нарязания лук. Котлонът се намалява и се добавят нарязаните моркови и чушки и 2-3 супени лъжици червен пипер (смес от сладък и лют). Важно е да не се допуска пиперът да загори, а да се разтвори в мазнината и ястието да получи ярък червен цвят. Затова е необходима не повече от минута на умерен огън, при енергично бъркане.  
Към запържения ориз и зеленчуци се добавят нарязаните на ивички гъби и гореща вода в съотношение 1:3.5 до 1:5 (в зависимост от това каква гъстота на ястието предпочитаме). Следва овкусяване със сол, риган, мащерка и черен пипер, по желание се прибавя и домат, нарязан на кубчета (ако се използват сушени зеленчуци се добавят и те). Сместа се оставя да ври още около 5 минутки и се изсипва в тавичката със запеченото пилешко месо. 
След това ястието се поставя в загрята фурна и се изпича до готовност. След изваждане се поръсва със ситно нарязан магданоз. Добър апетит!




вторник, 15 юли 2014 г.

Пандишпанено тесто


Пандишпаненото тесто се приготвя без добавяне на набухвател. Леката и въздушна структура се постига само в резултат от разбиването при високи обороти. Качественият пандишпан е фин, нежен и се топи в устата. Ето защо от това тесто се приготвят блатове за торти и пасти, сред които е  и популярното реване

Основна съставка на пандишпаненото тесто са яйцата, а изделията от него често са силно сиропирани - затова трайността им е малка (36-48 часа в хладилник). Към това трябва да се подхожда с повишено внимание, особено когато се консумират от деца и през летния сезон. Изделията от пандишпан в сладкарниците и магазините обикновено се приготвят с яйчен меланж и имат по-голяма трайност от домашните. 





Продукти:

За 1 яйце - 25 грама захар кристал, 30 грама брашно и 5 грама вода;
- аромат - ванилия;
Според посоченото съотношение се изчислява колко продукти са необходими, в зависимост от това, какво количество пандишпан (за реване, блатове, петифури) искаме да получим.
За улеснение: 1 супена лъжица побира около 25 грама захар или 15 грама вода, а 1 чаена лъжичка - 5 грама захар или 3 грама вода.

Приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят (без остатък). За приготвяне на пандишпанено тесто те се разбиват поотделно. Използват се съдове с обло дъно, които трябва да са напълно сухи.
Първо се разбиват жълтъците с водата и 1/3 от захарта (продуктите се поставят заедно) - разбиването започва при по-бавни обороти на миксера и постепенно се ускорява, до получаването на гладък лек крем.
След това се разбиват белтъците - първо самостоятелно, а след това към тях се добавя на малки порции захарта (2/3 от общото количество). Оборотите също се ускоряват постепенно. Белтъците увеличават обема си многократно (около 7 пъти) и се получава пухкав крем (леко белтъчно тесто). Подробност: Ако при разбиването на белтъците със захарта се добави малко лимонена киселина (лим. сок) белтъчното тесто става по-плътно.
След разбиването двете кремообразни съставки се смесват внимателно с дървена лопатка (не се бърка енергично, за да се запази въздушността). Белтъчният крем се добавя към жълтъчния (обратното е грешка), като в същото време постепенно се прибавят брашното и ванилията и се бърка леко с лопатката. 
Така приготвеното тесто се насипва в тавичка, покрита с хартия за печене или намазана с мазнина и поръсена с брашно. 
Изпича се в предварително загрята фурна при 180-200 градуса С. През първите около 15 минути фурната не се отваря за проверка степента на изпичане, за да не спадне тестото.  
Подробност: При печенето на пандишпан, особено ако блатът е с по-голяма дебелина, в началото фурната се загрява до 180-200 градуса. Изделието се поставя да се пече при тази температура и се наблюдава - когато увеличи обема си, градусите се намаляват до 160-170. Така при изпичането блатът се изсушава и не се допуска образуването на кафява коричка.

Реване

За приготвяне на реване блатът се разстила с дебелина около 5 см. След като се изпече, се изважда, обръща се и се оставя да изстине (хартията се отстранява по-лесно, след като се охлади). 
Блатът се залива с топъл захарен сироп, като предварително се нарязва на правоъгълни или ромбоидни парчета (след като се свари, сиропът се оставя около 15 минути да се охлади и се залива изстиналото реване). Концентрацията на сиропа е според вкуса, но препоръчително е съотношение 2:1.5 вода - захар. 
Реването може да се гарнира със смлени ядки, кокос, плодове и др.
Трайността на този десерт е малка - 36 часа в хладилник. 

Леки пандишпанени  петифури



За петифури блатът се разстила с дебелина 2.5 - 3 см (в правоъгълна тавичка). След като се изпече и охлади, се разрязва на две еднакви парчета, които се поставят едно върху друго. Сиропират се със захарен или плодов сироп (може да се използва и компот). Между тях се нанася крем, който се приготвя от квасена сметана, в която са добавени плодове от любимото ни сладко.  Може да се използват също свежи или сушени плодове и смлени ядки в най-разнообразни комбинации. Кремът за петифурите на снимката е от сметана и вишнево сладко.
Нарязват се малки пастички с квадратна или  правоъгълна форма, които се гарнират подходящо и може да се поднесат с топка сладолед. 
Петифурите са готови за консумация след 2-3 часа в хладилник, а трайността им е подобна на тази при реването.
Подробност: Разновидност на обикновените пандишпанени блатове са напр. маслените, ореховите и какаовите блатове, които се приготвят по същия начин, но с прибавянето съответно на масло, смлени орехи или какао.
Добър апетит! 

понеделник, 7 юли 2014 г.

Зелник

Зелникът е истински деликатес и е едно от най-типичните за българската кухня изделия, но за жалост вече рядко присъства на трапезата. Поговорката "Не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава" е известна на всички, но малко хора знаят, че се нарича така, не защото се прави със зеле, а защото е баница с пълнеж от зелени листни зеленчуци. 
Зелникът е по-характерен за Западна България и става най-вкусен с плънка от зелен лук и чесън, но може да се приготви също с праз, киселец или спанак. Представеният тук зелник е известен като "кюстендилски" и се прави с две плънки - "зелена" и "бяла", които не се смесват. Тестото е без мая (като класическото тесто за баници). Приготвянето обаче не е съвсем просто и отнема около 2-3 часа, въпреки че не е необходимо време за втасване. За разточване на корите е подходяща тънка точилка. 
Вариант на зелник може да се направи и като се използват готови кори - в този случай по-голямо предизвикателство представлява оформянето на изделието.
Както всички баници, зелникът се комбинира най-добре с кисело мляко.




Необходими продукти:

1. Бяло брашно - около 800 гр /до 1 кг;
2. 5 яйца;
3. 1 връзка зелен лук и 1 връзка зелен чесън;
4. Бяло саламурено сирене - около 250 гр;
5. Слънчогледово олио - около 120 гр;
6. Краве масло или свинска мас - 20-30 гр: късче приблизително колкото орех (маслото може да се замени от допълнително количество олио);
7. 1/2 чаена лъжичка сол.
- по желание: чубрица за овкусяване на плънката;

Приготвяне:

Приготвяне на тестото: Около 800 гр бяло брашно се пресяват, добавя се 1/2 чаена лъжичка сол, 1 яйце и толкова хладка вода, че да се получи средно твърдо тесто. Ако е необходима корекция, се прибавя още брашно (добре е общото количество използвано брашно да не надвишава 1 кг). Тестото се измесва добре (най-малко 150 пъти :)) и се оставя да почива около 15-тина минути.

Приготвяне на "зелената" плънка: През това време се приготвя част от плънката - една връзка зелен лук и още толкова зелен чесън се нарязват на ситно и се задушават за около 5-7 минути с 4-5 лъжици олио и 1-2 лъжици вода. Когато водата се изпари, а лукът и чесънът започнат да се пържат, се отстраняват от котлона и се оставят да се охладят, а след това към тях се прибавят 2 яйца и около 100 гр натрошено сирене. Сместа се разбърква добре, като може да се овкуси допълнително с 1-2 щипки чубрица.



Формиране: Тестото се разделя на 4 равни части. От 2 от тях се разточват 2 големи кори (използва се тънка точилка), които се оставят да почиват без да се завиват, за да изсъхнат леко.
След това всяко от останалите 2 парчета тесто се разделя на по 5 топки, които се оформят като малки питки и се съединяват с мазнина - може да се използва олио, краве масло или свинска мас. 
Първо се разточва едната кора (от 5 топки) с такава големина, че да надхвърля диаметъра на тавата, в която ще се пече баницата, с около 10-15 см (за да може да се направи широка "витка"). Така разточената кора се поставя върху намазаната с олио тава и в центъра се изсипва зелената плънка, така че околовръст да остане празнина от около 8 см. 
Следва разточването на втората кора - тя се надипля върху купчинката плънка, така че да покрива само нея.



Приготвяне на "бялата" плънка: 2 яйца и около 150-200 гр натрошено сирене се разбъркват добре. Сега може да се пристъпи към окончателното формиране:
Върху работния плот (масата) се прехвърля една от корите, оставени в началото да засъхнат. Върху кората се накапва олио и се разпределя "бялата" плънка от яйце и сирене, като има два различни варианта за формиране след това: 1. Да се завие на руло, което се усуква или 2. Да се съберат двата срещуположни края към средата, за да се надипли добре. 
Така оформената кора се разполага в тавата като полукръг около "зелената" плънка. По същия начин се формира и другата кора и с нея се попълва останалия полукръг около лука и чесъна.
С тази част от долната кора, която е по-широка от тавата, се покриват двете кори около зелената плънка, като се надипля грижливо, за да се получи хубава "витка".
Изпичане: Баницата се поръсва с олио, набожда се равномерно с вилица и се изпича в предварително загрята фурна при около 220 градуса С.
Още гореща се напръсква със студена вода и се покрива с кухненска хартия и кърпа, за да омекне. Добър апетит!




Капама с кисело мляко

Капама с домати, която е подходяща и за топлите сезони, заради добре изразения кисел нюанс във вкуса. За приготвянето и е необходимо дълго време, тъй като, както и другите сродни ястия, трябва да къкри продължително на слаб огън. Комбинира се добре както с бели, така и с червени вина.

Необходими продукти:

1. Около 1 кг свинско месо без тлъстини и кости (свинският бут обаче не е подходящ, добър вариант е обезкостеният джолан, врат и др.);
2. 4-5 добре узрели домата - около 400-500 гр;
3. 2-3 глави кромид лук;
4. 3/4 чаена чаша слънчогледово олио(или зехтин);
5. 3 яйца;
6. 1 и 1/2 чаена чаша кисело мляко;
7. 1-2 супени лъжици брашно;
8. Подправки: сол, захар (бяла или кафява), 3-4 цели люти чушлета, червен пипер, черен пипер, риган, чубрица, мента (по желание, но без да се заменя от джоджен), връзка пресен магданоз, оцет.



Приготвяне:

Месото се нарязва на хапки, а доматите (ако позволяват, се обелват) - на едри кубчета. Лукът се нарязва на филийки и се запича върху плоча (котлон), а след това се посолява, овалва се обилно в червен пипер и леко се намачква, за да се раздели на по-малки парченца (полумесеци). 
Сместа от месо, домати и лук се поставя в плътно затварящ се съд с дебело дъно (най-добре глинен гювеч), овкусява се със сол, риган, чубрица и мента (съотношението 2:1:1 е подходящо) и обилно с черен пипер. Добавят се  3-4 цели люти чушлета, 1 чаена лъжичка захар (ако е кафява -2 лъжички), 3/4 чаша олио и 1/2 чаша топла вода и се оставя да се задушава на слаб огън около час и половина (за свинско). 
Отделно се разбиват 3 яйца с 1 и 1/2 чаша кисело мляко. Прибавят се 1-2 лъжици брашно (може да е предварително препечено и размито със студена вода), 1 ситно нарязана връзка магданоз и 1 лъжица оцет. Ястието се залива, когато е почти готово и се оставя да ври на слаб огън още около 10-тина минути. Добър апетит!



Подробност:  Ястието може да се приготви както във фурната, така и на котлона. Глинените съдове (гювеч) също могат да се използват върху котлона, но разбира се, студеният съд се поставя върху студена плоча и се нагрява постепенно. 
Тъй като външният вид на ястието след разсипване не е много добър, вместо един голям съд може да се използват отделни малки гювечета,които да се приготвят във фурна и да се сервират индивидуално.
Освен със свинско, тази капама може да се приготви  и с телешко или агнешко, като времето за задушаване в този случай е 2 и 1/2 часа.

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...