понеделник, 4 ноември 2013 г.

Свинско с ориз и манатарки в гювече

Ястие, подходящо за есента и зимата, което съчетава много разнообразни продукти. Може да се приготви в отделни малки гювечета или в общ голям съд. Порциите, сервирани в индивидуалните гювечета, в които са изпечени, обаче имат значително по-добър външен вид :).





Необходими продукти:

Посочените количества продукти са ориентировъчни за 5 порции:
1. Свинско месо - подходящо е напр. месото от плешка или обезкостен джолан - около 800-900гр.;
2. Слънчогледово олио или зехтин - една пълна кафена чашка/около 70мл/;
3. 1 по-голяма глава кромид лук;
4. 4-5 сушени червени чушки и  по желание - някоко люти чушлета;
5. Сушени или стерилизирани манатарки /или друг предпочитан вид гъби/ - около 250гр. за стерилизираните, а ако са сушени - значително по-малко;
6. Бекон /пушени гърди/ - около 150гр., нарязани на тънки филийки;
7. Прясно мляко - около 250мл;
8. 2-3 средно големи домата /или сушени домати/;
9. Подправки: червен пипер, риган, мащерка, мента, сол.




Как се приготвя:

Месото, нарязано на едри хапки, запържваме леко в олиото/зехтина/. След това добавяме малко топла вода и нарязаните сухи чушки, както и лютите чушлета. Подправяме с риган, мащерка, сол на вкус и оставяме ястието да се задушава на умерен огън, докато месото започне да омеква. Задушеното месо и чушките изваждаме и разпределяме в гювечетата. След това към бульона, който връщаме на котлона, прибавяме една чаша ориз, супена лъжица червен пипер и една глава ситно нарязан кромид лук. Подправяме с мента (не джоджен, а мента - напр. от пакетче ментов чай: 1/3 до 1/2 от пакетчето е напълно достатъчно количество). Към сместа добавяме топла вода така, че съотношението на течността и ориза да е към 4.5 към 1. След това прибавяме и гъбите (ако са сушени, предварително ги накисваме във вода) и допълнително сол, колкото е необходимо. Оставяме сместа да поври 5-10 минути, след което я сваляме от котлона и я разсипваме в гювечетата. Във всяко от тях наливаме по една кафена чашка прясно мляко. На повърхността нареждаме филийки бекон и върху тях - домати. Ако доматите са сушени трябва да се има предвид, че са силно осолени. Така приготвените гювечета печем в предварително загрята фурна до готовност. Сервираме с любимата ни туршия или с кисели краставички. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...