Салата със зеленчуци, гъби и бяло саламурено сирене, която е отлична гарнитура за печени меса. Подходяща е, разбира се, и като мезе за ракия.
Необходими продукти:
- количеството на продуктите и съотношението им може силно да варира според вкуса и наличностите, затова посочването на брой и грамаж е излишно:
1. Пресни печурки;
2. Домати и/или краставици;
3. Бяло саламурено сирене;
4. Печени чушки - може да изпечем чушките непосредствено преди приготвянето на салатата, но замразените или стерилизирани печени чушки също са добър вариант;
5. Слънчогледово олио/или зехтин/, балсамов оцет, чили/или лют червен пипер/, мащерка, риган, сол;
6. По желание: черни маслини и/или шунка за гарниране.
Как се приготвя:
Измитите и нарязани на ивички печурки се нареждат в тавичка, овкусяват се със сол, риган и мащерка, поливат се със слънчогледово олио/или зехтин/ и се запичат в предварително загрята фурна.
Чушките се изпичат на плоча /котлон/ или на скара, поставят се да престоят в затворен съд, обелват се, почистват се от семето и се нарязват.
Краставиците и доматите се обелват и се нарязват на кубчета.
Сиренето също се нарязва на кубчета, които се поставят в купичка, в която сме смесили лъжица балсамов оцет, щипка чили/или лют червен пипер/ и няколко лъжици от соса на изпечените гъбки. Кубчетата от сирене се разбъркват внимателно и се оставят няколко минути да се овкусят. След това изпечените печурки, сиренето, краставиците, доматите и печените чушки се смесват и се заливат с останалата част от соса на гъбите. Ако е необходимо, салатата се посолява. Може да се гарнира с черни маслини и/или шунка, нарязана на кубчета. Добър апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Домашна пита
Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...
-
За някои хлебни изделия и най-вече в сладкарството, биотехнологичните средства за набухване на тестото се заменят от химични - това са добр...
-
Непретенциозно ястие, което се приготвя лесно и бързо, но има специфичен вкус, който се дължи на използването на бира. Продукти: 1. Фил...
-
Биологичните (=биохимични) набухватели, които намират приложение в българската кухня, са пресуваната и суха мая за хляб, нахутовата мая, хм...
-
Мускатово дърво В тропическите области, главно на Молукските острови в Малайския архипелаг и на Антилските острови, расте мускатовото дър...
-
Джодженът (лат. Mentha spicata, син. M. viridis) е местно за нашата страна тревисто многогодишно растение от род Мента (сем. Устноцветни, ...
-
Набухвателите са биотехнологичните или химични средства, които придават равномерната шуплеста структура на тестото и спомагат както за по-...
-
Висококалорична салата, която е много подходяща като мезе за ракии и вина. Съчетава ароматите на чесъна, зеления лук и магданоза, които се д...
-
"Хлябът е по-голям и от царя." /българска поговорка/ За голяма част от хората по света хлябът е основна храна. Изделията ...
Много апетита салата. Непременно ще я опитам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Става по-бавничко от повечето салати, но според мен си струва усилията.
ОтговорИзтриване