неделя, 10 ноември 2013 г.

Салата с гъби по лясковски

Салата със зеленчуци, гъби и бяло саламурено сирене, която е отлична гарнитура за печени меса. Подходяща е, разбира се, и като мезе за ракия.



Необходими продукти:
- количеството на продуктите и съотношението им може силно да варира според вкуса и наличностите, затова посочването на брой и грамаж е излишно:

1. Пресни печурки;
2. Домати и/или краставици;
3. Бяло саламурено сирене;
4. Печени чушки - може да изпечем чушките непосредствено преди приготвянето на салатата, но замразените или стерилизирани печени чушки също са добър вариант;
5. Слънчогледово олио/или зехтин/, балсамов оцет, чили/или лют червен пипер/, мащерка, риган, сол;
6. По желание: черни маслини и/или шунка за гарниране.

Как се приготвя:



Измитите и нарязани на ивички печурки се нареждат в тавичка, овкусяват се със сол, риган и мащерка, поливат се със слънчогледово олио/или зехтин/ и се запичат в предварително загрята фурна.
Чушките се изпичат на плоча /котлон/ или на скара, поставят се да престоят в затворен съд, обелват се, почистват се от семето и се нарязват.
Краставиците и доматите се обелват и се нарязват на кубчета.
Сиренето също се нарязва на кубчета, които се поставят в купичка, в която сме смесили лъжица балсамов оцет, щипка чили/или лют червен пипер/ и няколко лъжици от соса на изпечените гъбки. Кубчетата от сирене се разбъркват внимателно и се оставят няколко минути да се овкусят. След това изпечените печурки, сиренето, краставиците, доматите и печените чушки се смесват и се заливат с останалата част от соса на гъбите. Ако е необходимо, салатата се посолява. Може да се гарнира с черни маслини и/или шунка, нарязана на кубчета. Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много апетита салата. Непременно ще я опитам!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Става по-бавничко от повечето салати, но според мен си струва усилията.

    ОтговорИзтриване

Домашна пита

Необходими продукти: 1. 500 гр бяло брашно (тип 500); 2. Сол - 1 чаена лъжичка (около 6 гр); 3. Захар - 1 чаена лъжичка; 4. Сода бик...